Prešovská univerzita dnes vstúpila do svojho 13. akademického roka

22.09.2009 Prešov

Prešovská univerzita (PU) dnes vstúpila do svojho 13. akademického roka.
Na jeho slávnostnom otvorení sa v Mestskej športovej hale v Prešove zúčastnili členovia prešovskej akademickej obce, predstavitelia partnerských vysokých škôl, zástupcovia cirkví a štátnych a samosprávnych orgánov.
\"Dnešný deň má výnimočný charakter predovšetkým pre nových členov akademickej obce, nových adeptov bakalárskeho, magisterského a doktorandského štúdia, pre ktorých sa začína veľmi zaujímavá etapa života, \" povedal rektor PU René Matlovič.
V rámci svojho vystúpenia Matlovič hodnotil uplynulý akademický rok a načrtol plány, ktoré chce univerzita uskutočniť v nasledujúcom období. Podľa neho PU napĺňa ambíciu dôstojne nadväzovať na skvelé tradície prešovského vysokého školstva, pretože v rámci komplexnej akreditácie získala právo uskutočňovať 75 bakalárskych, 62 magisterských a 26 doktorandských študijných programov.
Rektor sa vyjadril aj k nedávno zverejneným výsledkom komplexnej akreditácie. Komisia odporúčala PU začleniť do skupiny vysokých škôl, ktoré nie sú zaradené medzi univerzity ani medzi odborné vysoké školy, nakoľko podľa záverov Akreditačnej komisie nespĺňala v posudzovanom období všetky požadované kritériá.
\"My nespĺňame už len jediné kritérium, ktoré sme odhodlaní počas zákonnej lehoty jedného roka splniť a potvrdiť štatút univerzity pre PU. Základnými opatreniami, ktoré by mali viesť k naplneniu tohto cieľa, sú zvýšenie počtu pracovníkov s ukončeným doktorandským štúdiom a na druhej strane budeme musieť mierne korigovať počet prijímaných študentov pre budúci akademický rok, \" povedal pre TASR Matlovič.
Za významný prínos pre zvyšovanie kvality výchovno-vzdelávacieho procesu a vedeckovýskumnej činnosti, považuje rektor aktivity univerzity v oblasti získavania peňazí zo štrukturálnych fondov. V uplynulom akademickom roku im komisie schválili spolu deväť projektov z operačného programu výskum a vývoj v celkovej výške 12,8 milióna eur (385,61 milióna Sk). Z týchto prostriedkov budujú dve centrá excelentnosti: Lingvokulturologické a prekladateľsko-tlmočnícke centrum a Centrum ekológie živočíchov a človeka. Už teraz však jednotlivé pracoviská pripravujú ďalšie projekty v oblasti vedeckej činnosti i modernizácie školy.
Za významný prínos v oblasti publikačnej, vedecko-výskumnej a vzdelávacej činnosti si dnes prevzalo Cenu rektora sedem pedagógov. Rovnako ocenili aj 14 študentov za reprezentáciu školy v oblasti umenia a športu.
Prešovskú univerzitu tvorí osem fakúlt, na ktorých v súčasnosti študuje 12 861 poslucháčov na všetkých stupňoch štúdia. V uplynulom akademickom roku absolvovalo univerzitu 3 936 študentov.
 

Vyberte región